Kwasomierz glebowy

Wzrost roślin uprawnych zależy od bardzo wielu czynników, których źródłem m.in. jest gleba. Jednym ze wspomnianych czynników, który najczęściej w warunkach gleb polskich ogranicza wzrost roślin, jest niewłaściwe pH. Czynnik ten nie wpływa bezpośrednio na rośliny , lecz silnie kształtuje dostępność ale i również toksyczność na rośliny wszystkich składników pokarmowych.

Pozostałe akcesoria i dodatki do roślin PRO-LAB Kwasomierz glebowy

Button Text

Przyjęto określać przedziały kwasowości gleb następująco:
– gleby silnie kwaśne do 4,5 pH
– gleby kwaśne 4,6 – 5,5 pH
– gleby lekko kwaśne 5,6 – 6,5 pH
– gleby obojętne 6,6 – 7,2 pH
– gleby zasadowe od 7,2 pH

Od kwasowości zależy również rozwój drobno ustrojów pełniących wielorakie i ważne funkcje w glebie, ożywiając ją biologicznie.
Celem uzupełnienia pokazanych zależności należy pamiętać o różnych właściwościach i dostępności form azotu, w szczególności azotanowej i amonowej, dostarczanych wraz z nawozami mineralnymi. Forma azotanowa jest formą łatwiej dostępną przy niższym pH na glebach kwaśniejszych niż forma amonowa. Jednak forma azotanowa szybko ulega wymyciu do wód gruntowych poza zasięg strefy korzeniowej, a więc może zatruwać środowisko. Forma amonowa daje lepsze efekty plonotwórcze na glebach obojętnych. Forma amidowa azotu zawarta w moczniku nawozowym po dostaniu się do gleby, ulega bardzo silnemu wymywaniu, w szczególności przy temperaturze gleby poniżej 8°C.
Z tych względów, uniwersalnymi formami nawozów azotowych, najmniej niekorzystnie oddziaływującymi na środowisko i najlepiej przyswajalnymi przez rośliny są nawozy dostarczane przez Kompleks Nawozowy ANWIL SA o nazwach: saletra amonowa (również z Mg), Canwil – saletrzak

pH szczególnie silnie wpływa na kształtowanie się dostępności mikroelementów dla roślin. Oddziaływania te powodują, że zaledwie kilka procent mikroelementów, z całkowitej ilości zawartych w glebie, jest dostępne dla roślin.
W skład tych zazwyczaj 95-99 % całkowitej ilości mikroelementów niedostępnych dla roślin, bardzo szybko wchodzą także mikroelementy dostarczane w większości nawozów dostępnych na naszym rynku. Takich problemów nie ma z wszystkimi nawozami wieloskładnikowymi i mikroelementowymi oferowanymi przez firmę Pro-Lab z Włocławka. Dzięki unikalnej technologii ich wytwarzania dostępność znajdujących się w nich mikroelementów nie zależy od pH. Są one w 100% dostępne dla roślin.

Bezpośredni wpływ pH na rozwój roślin powoduje, że rozwijają się one najlepiej się w określonych przedziałach pH. Ich granice dla większości roślin, znajdują się pomiędzy pH 5,6 – 7,8. Optymalne pH gleby gwarantuje pełny efekt nawożenia azotowo-potasowo-fosforowego oraz mikroelementowego.
Znaczenie pomiarów pH, zwłaszcza przy zamiarze wapnowania gleb, jest oczywiste. W istocie pH jest cechą rozpoznawczą o wyjątkowej wartości i dlatego jego pomiar jest jedną z najczęściej stosowanych analiz gleb.

Przedziały optymalnego pH dla prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin:

1. ROŚLINY OZDOBNE
Amarylis 5,5 – 6,5
Anturium 5,5 – 6,5
Araukaria 4,0 – 5,0
Asparagus 6,0 – 7,5
Aster 6,0 – 7,0
Begonia 4,5 – 5,5
Bluszcz 6,0 – 8,0
Chryzantema 6,0 – 7,5
Cyklamen (fiołek alpejski) 5,5 – 6,5
Cytryna 6,0 – 8,0
Dzwonek 6,0 – 8,0
Figowiec sprężysty 5,5 – 7,5
Forsycja 6,0 – 7,0
Frezja 6,5 – 7,0
Fuksja 5,5 – 6,5
Gardenia 5,0 – 6,0
Gerbera 6,5 – 7,5
Gladiola (mieczyk) 6,0 – 7,0
Groszek pachnący 6,0 – 7,5
Grubosz 6,5 – 7,5
Gwiazda betlejemska 5,0 – 7,0
Hiacynt wschodni 6,5 – 7,5
Hipeastrum, zwartnica 5,5 – 7,5
Hortensja czerwona 5,5 – 6,5
Hortensja niebieska 4,0 – 4,5
Kalanchoe 5,5 – 7,5
Kamelia japońska 6,0 – 7,0
Koleus blumego 6,0 – 7,0
Krokus 6,0 – 8,0
Konwalia majowa 4,5 – 6,0
Lilia 6,5 – 7,5
Magnolia 5,0 – 6,0
Narcyz 5,5 – 6,5
Nasturcja 5,5 – 7,5
Oleander 6,0 – 7,5
Palma 5,0 – 6,5
Pelargonia 5,0 – 7,0
Peonia 6,0 – 7,5
Petunia 6,0 – 7,5
Prymula 5,0 – 6,5
Rezeda wonna 5,0 – 8,0
Róża 6,0 – 7,0
Różanecznik, azalia, rododendron 4,5 5,5
Trzykrotka 5,0 – 7,5
Tulipan 6,0 – 7,5
Zawilec koronkowy 5,5 – 6,5

2. WARZYWA
Cebula 6,0 – 7,0
Chrzan 6,0 – 7,0
Cykoria 5,0 – 6,5
Czosnek pospolity 5,5 – 9,0
Dynia zwyczajna 5,5 – 7,0
Fasola 6,5 – 7,5
Groch 6,0 – 7,5
Kalafior 6,0 – 7,5
Kapusta biała 6,5 – 7,5
Kapusta brukselka 6,0 – 7,5
Kapusta czerwona 6,5 – 7,5
Koper włoski 5,0 – 6,0
Marchew 6,0 – 7,0
Majeranek 6,0 – 8,0
Ogórek 5,5 – 7,0
Pietruszka 6,0 – 7,0
Pomidor 5,5 – 7,5
Por 7,0 – 8,0
Rabarbar 5,5 – 7,0
Rzodkiew 5,0 – 7,0
Sałata 6,0 – 7,0
Seler 6,0 – 7,0
Szczaw ogrodowy 4,0 – 7,0
Szpinak 6,5 – 7,5
Szczypiorek 6,0 – 7,0
Szparag 6,5 – 8,0

3. KRZEWY OWOCOWE i KRZEWINKI
Agrest 6,0 – 7,5
Malina 5,0 – 6,0
Porzeczka czarna 6,0 – 7,5
Porzeczka czerwona 6,0 – 7,5
Truskawka 7,0 – 8,0
Borówka 3,5 – 4,5

4. DRZEWA OWOCOWE
Brzoskwinia 6,0 – 7,5
Grusza 6,0 – 7,5
Jabłoń 6,0 – 7,5
Morela 6,0 – 7,5
Orzech laskowy 6,0 – 7,0
Orzech włoski 6,0 – 8,0
Śliwa 6,0 – 7,5
Wiśnia 6,0 – 7,0
Czereśnia 6,0 – 7,0

5. UPRAWY POLOWE
Burak cukrowy 6,5 – 7,5
Burak zwyczajny 6,0 – 7,5
Fasola 6,0 – 7,0
Gorczyca biała 6,0 – 7,5
Gorczyca czarna 6,0 – 7,5
Gryka zwyczajna 5,5 – 7,0
Zboża 5,5 – 7,0
Koniczyna biała 5,5 – 7,0
Koniczyna czerwona 6,0 – 7,5
Kukurydza 6,0 – 7,0
Len zwyczajny 6,0 – 7,0
Lucerna siewna 6,0 – 7,5
Łubin żółty 5,0 – 6,0
Peluszka 6,0 – 7,0

6. DRZEWA I KRZEWY OZDOBNE
Bukszpan 6,0 – 8,0
Cis 5,5 – 6,5
Jałowiec 5,0 – 6,0
Jodła 5,0 – 6,0
Kasztanowiec 6,0 – 8,0
Klon 6,0 – 8,0
Lipa 6,0 -7,5
Modrzew 6,0 – 7,0
Jarzębina 6,0 – 7,5
Świerk 5,5 – 6,5
Tuja 6,0 – 7,5

JAK POSŁUGIWAĆ SIĘ KWASOMIERZEM
Zasada pomiaru polega na zmianie koloru roztworu będącego odpowiednio dobraną kompozycją wskaźników, zależnie od stężenia jonów wodorowych w glebie.

W celu oznaczenia pH gleby należy:
1. Przy pomocy plastikowej łyżeczki wsypać niewielką ilość gleby w okrągłe wgłębienie porcelanowej płytki kwasomierza i lekko ugnieść glebę
2. Dodać kroplami płyn wskaźnikowy aż do całkowitego zwilżenia gleby i utworzenia cienkiej warstwy płynu nad glebą
3. Po około 2-3 minutach przechylić płytkę tak, aby płyn wskaźnikowy znad gleby przepłynął do podłużnego kanalika
4. Barwę płynu porównać z barwą skali i odczytać pH gleby
5. Płytkę starannie umyć wodą i wytrzeć do sucha
6. Wykonać kolejne pomiary pH gleby
Określanie pH gleby przy użyciu naszego kwasomierza jest dokładne i wiarygodne. Dodatkową zaletą tego kwasomierza jest prostota i szybkość pomiaru pH oraz niewielkie jego wymiary. Dlatego jest on wygodny dla każdego działkowca ogrodnika, sadownika a nawet rolnika.

Należy pamiętać, że:
1. Jeśli pobieramy próbki z kilku miejsc na polu, to możemy obserwować zmienność pH.
2. Jeśli pobieramy próbki stale z jednego miejsca, to zauważymy zmienność pH zależnie od pory roku.
3. Znaczne wahania pH na przestrzeni kilkunastu centymetrów mogą być powodowane przez nierównomierne rozsianie nawozów.
4. Wartość pH danej próbki zmienia się w zależności od wilgotności gleby.

OKREŚLENIE POTRZEB WAPNOWANIA GLEB
Za optymalne uznawane jest takie pH gleby, przy którym uzyskuje się maksymalne plony i rośliny nie reagują już zwyżkami plonów na zastosowane nawozy wapniowe. Tak więc optymalne pH odgranicza przedział kwasowości, w którym wapnowanie jest potrzebne od przedziału, w którym zabieg ten jest zbędny. Dawki nawozów wapniowych wyznacza się według pH i składu granulometrycznego (tzw. kategorii agronomicznej gleby).

Wyróżnia się cztery kategorie agronomiczne gleb:

1. Gleby bardzo lekkie – powstałe głównie z piaszczystych skał macierzystych. Do tej kategorii należą piaski luźne, stałobagniste, pochodzenia zwałowego oraz piaski rzeczne i wydmowe.
2. Gleby lekkie – wykształcone z piaszczystych i gliniastych skał macierzystych. Wyróżniamy tu gleby piaszczyste całkowite i naglinowe, a także gliny lekkie i średnie, silnie spiaszczone, pochodzenia zwałowego, wodnolodowcowego, aluwialnego lub wietrzeniowego oraz utwory pochodzenia wodnego i lessy.
3. Gleby średnie – wytworzone z glin lekkich pochodzenia zwałowego i aluwialnego, utworów pyłowo-gliniastych wodnego pochodzenia oraz utworów wietrzeniowych.
4. Gleby ciężkie – wytworzone z glin średnich i ciężkich pochodzenia zwałowego, aluwialnego i wietrzeniowego oraz utworów pyłowych, lessowych i iłów wodnego pochodzenia.

Zmierzoną wartość kwasowości gleb porównujemy z danymi zawartymi w tabeli 1 i określamy potrzeby wapnowania. Zalecane dawki nawozów odczytujemy z tabeli 2.

Tabela 1. Przedziały potrzeb wapnowania

Tabela 1. Przedziały potrzeb wapnowania

pH dla przedziału potrzeb wapnowania
Kategoria agronomiczna gleb konieczne potrzebne wskazane ograniczone zbędne
Bardzo lekkie do 4,0 4,1 – 4,5 4,6 -5,0 5,1 – 5,5 od 5,6
Lekkie do 4,5 4,6 – 5,0 5,1 – 5,5 5,6 – 6,0 od 6,1
¦rednie do 5,0 5,1 – 5,5 5,6 – 6,0 6,1 – 6,5 od 6,6
Ciężki do 5,5 5,6 – 6,0 6,1 – 6,5 6,6 – 7,0 od 7,0

Tabela 2. Dawki CaO (kg/10 m2 lub ton/1 ha)

dawka CaO (kg/10 m2 lub ton/1 ha)
Kategoria agronomiczna gleb konieczne potrzebne wskazane ograniczone
Bardzo lekkie 3,0 2,0 1,0
Lekkie 3,5 3,5 1,5
¦rednie 4,5 3,0 1,7 1,0
Ciężki 6,0 3,0 2,0 1,0

 

Uwaga ! Należy pamiętać o tym, że do wapnowania gleb bardzo lekkich i lekkich stosuje się nawozy w formie węglanowej. Dlatego odczytane z tabeli nr 2 dawki nawozów wapniowych dla tych kategorii gleb należy zwiększyć, mnożąc znalezioną wartość przez 1,78.
Na glebach bardzo lekkich i lekkich optymalne dawki nawozów wapniowych, zastosowane jednorazowo, mogą prowadzić do zaburzeń stanu chemicznego gleby i przejściowo zmniejszenia plonów roślin uprawianych na tych glebach. Z tego względu doprowadzenie tak kwaśnych gleb do optymalnego pH trzeba rozłożyć na przynajmniej dwa terminy. Z kolei na glebach średnich i ciężkich nawóz wapniowy wpływa korzystnie na strukturę i aktywność biologiczną tych gleb i to nawet przy pH zbliżonym do optymalnego.
Pomiar pH może także w nielicznych przypadkach, najczęściej uprawy kwaśnolubnych roślin ozdobnych, wskazywać na potrzebę zakwaszenia gleby. Zabieg ten należy wykonywać z największą ostrożnością, ciągle kontrolując w czasie zmieniający się odczyn. Poniżej podajemy orientacyjne dawki siarki ( w kg / 10 m2).

pH aktualne gleby lekką; Średnią; i ciężką; lekką; Średnią; i ciężką;
Bardzo lekkie 0,4 1,2 0,5
Lekkie 0,77 2,2 0,4 1,2
Średnie 1,1 3,4 0,7 2,2

Źródło: http://www.prolab.pl

Opublikowane przez:

www.e-flora.pl

Komentarze są zamknięte.