Święta Bożego Narodzenia niebawem, dlatego warto już teraz zastanowić się nad kupnem choinki, która zagości w naszym domu.
Rynek oferuje nam szeroki wybór zarówno sztucznych jak i naturalnych choinek. My skoncentrujemy się na tych drugich – żywych drzewkach. Ich miłośnicy mogą wybierać pomiędzy drzewkami ciętymi oraz w doniczkach. Drzewka w doniczkach stają się coraz bardziej popularne. Choć znacznie droższe, to jednak dają Ci szansę na posadzenie potem takiego drzewka w ogrodzie lub po przesadzeniu pozostawienie w doniczce jako roślinę tarasową.
Być może i Tobie marzy się żywa choinka, którą za rok ponownie będzie można wstawić do mieszkania w czasie świąt? Podpowiem Ci zatem: czy warto taką próbę podejmować i czy w ogóle jest to możliwe?
Gdy wybierzesz drzewko cięte
Kupując drzewko cięte warto zwrócić uwagę przede wszystkim na kształt choinki, barwę igieł i długość czubka. Choinka ma być ozdobą więc jej gałązki powinny być symetryczne, igły żywo-zielone i błyszczące (zrudziałe lub matowe świadczą o nieświeżości rośliny), a czubek niezbyt długi. W przeciwnym wypadku będzie się nieładnie wyginał pod ciężarem powieszonej na nim ozdoby.
Na świąteczne drzewko doskonale nadaje się najpopularniejszy i niezbyt drogi świerk pospolity. Coraz bardziej cenione stają się także świerk kłujący (popularnie zwany srebrnym) i świerk serbski. A jeżeli chcesz aby Twoje świąteczne drzewko szczególnie długo utrzymywało igły – warto wybrać jodłę.
Poza gatunkiem drzewka, warto zwrócić uwagę na jeszcze jedną rzecz. Aby mieć czyste sumienie, sprawdź czy choinka pochodzi ze specjalnej plantacji lub legalnej wycinki w lesie. Każdy sprzedawca ma obowiązek pokazać Ci na życzenie potwierdzający to dokument. W ten sposób pomożesz chronić drzewa z lasu, które powinny tam pozostać.
Aby Twoje drzewko jak najdłużej utrzymało igły, wykonaj jeden zabieg. Oczywiście, o ile możliwości Ci na to pozwolą. Otóż, zanim wniesiesz do domu zakupioną choinkę, zahartuj ją przez około 1 dzień w chłodnym pomieszczeniu (np. piwnicy lub osłoniętej werandzie).
W mieszkaniu ustaw drzewko w specjalnym stojaku, jak najdalej od źródła ciepła (np. kaloryfera). Jeżeli nie będzie to zbyt uciążliwe dla domowników, zadbaj aby temperatura w pomieszczeniu nie wzrastała powyżej 20°C. Pamiętaj o regularnym napełnianiu stojaka wodą.
A może jednak choinka w doniczce?
Decydując się na zakup choinki w pojemniku, musisz liczyć się z nieco większym wydatkiem. Dzięki temu możesz mieć jednak nadzieję, że drzewko postoi dłużej, a później może stać się niekwestionowaną ozdobą Twojego ogrodu. Dlaczego jednak piszę tylko o nadziei? No coż… Z moich doświadczeń wynika, że z reguły choinki sprzedawane w doniczkach w sezonowych punktach sprzedaży i tak nie mają szans przeżyć. Jeżeli są to drzewa uprawiane w gruncie, to po wykopaniu ich korzenie przycina się dość drastycznie. W przeciwnym razie nie zmieściły by się w donicy. To praktycznie przekreśla ich szanse na przeżycie.
Dlatego też upewnij się, że drzewo, które kupujesz, było „od początku” uprawiane w pojemniku. Szanse na zakup takiego drzewka są w zasadzie jedynie w sklepie ogrodniczym. Nie daj się zatem zwieść sprzedawcy w punkcie sezonowym z choinkami.
Wybierając choinkę w doniczce pamiętaj, że ma ona wyglądać ładnie nie tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia, ale i wtedy gdy pozbawisz ją świątecznych błyskotek. Popularny świerk pospolity (polecany jako drzewko cięte) nie spełni tych oczekiwań i mimo, że w domu będzie wyglądał ładnie, to w ogrodzie nie zaprezentuje się atrakcyjnie. Godny polecenia jest świerk serbski, świerk kłujący lub jodła kaukaska.
Choinkę w pojemniku kup około 10 dni przed Bożym Narodzeniem aby przygotować ją do domowych warunków. Przez pierwszy tydzień przechowuj drzewko w temperaturze 5°C (np. w garażu lub w piwnicy). Potem na 2-3 dni przenieś je do pomieszczenia o temperaturze 10°C. Na końcu wnieś drzewko do mieszkania, gdzie nie powinno być cieplej niż 20°C. Oczywiście takie przygotowywanie drzewka do wyższych temperatur ma sens, jeśli w sklepie było przetrzymywane na dworze.
Podobnie jak drzewko cięte, choinkę w pojemniku również ustaw z dala od kaloryfera, nie zapominając o częstym jej zraszaniu i utrzymaniu wilgotnego podłoża. Jeżeli planujesz wysadzenie choinki do gruntu to nie należy jej trzymać w mieszkaniu dłużej niż 10 dni.
Po tym czasie znowu trzeba drzewko przygotować do zmiany warunków – tym razem do chłodu panującego na zewnątrz. W tym celu na tydzień umieść je w temperaturze 10°C, a potem przenieś do pomieszczenia gdzie panuje temperatura około 5°C. W takich warunkach trzeba drzewko przechować do wczesnej wiosny, kiedy to będzie można je wysadzić do ogrodu. Jeżeli w międzyczasie roślina zacznie odżywać, co objawia się pojawianiem młodych pączków, do gruntu przesadź ją dopiero w maju.
Więcej informacji i ważnych wskazówek, na co zwrócić uwagę przy zakupie drzewka na choinkę, znajdziesz na blogu „Ogród Wrocławski”. Jego autor opisuje tu własne doświadczenia związane z zakupem choinki. Oto one: zanim kupisz choinkę…
Na zakończenie…
Drzewko bożonarodzeniowe dostarcza nam wielu emocji przy jego ubieraniu. O jego wyglądzie decyduje tradycja, panująca moda, nasze możliwości finansowe. Pięknie wyglądają jedno- lub dwukolorowo przystrojone choinki, wzruszają drzewka na których powieszono zabawki pamiętające czasy dzieciństwa. Wielu pomysłów dostarcza sama natura, bardzo ładnie wyglądają szyszki posmarowane cienką warstwą kleju i posypane cukrem pudrem, cynamonem lub brokatem. Sklepy oferują nam obecnie tak bogaty wybór ozdób, publikacji z gotowymi pomysłami i podpowiedziami, które zainspirują każdego do stworzenia własnej niepowtarzalnej choinki. Najważniejsze jest aby podobała się ona całej rodzinie, warto więc tak zorganizować świąteczne przygotowania aby wszyscy mogli uczestniczyć w jej ubieraniu.
Życzę Ci dobrej zabawy przy ubieraniu świątecznego drzewka 🙂
źródło: Poradnik Ogrodniczy