Świdośliwa kanadyjska (Amelanchier canadensis) to średnio silnie rosnące drzewo (często prowadzone jako forma krzewiasta) z rodziny różowatych. Dorasta do 5 – 6 m wysokości. Owoc wielkości ziaren grochu pojawia się w zależności od odmiany od połowy czerwca do września.
Duża zawartość witamin z grup A, B,C antocyjanów i mikroelementów sprawia świdośliwa jest znacznie bardziej odżywcza niż borówka amerykańska. Szacuje się ,że borówki zawierają od 7 do 4 razy mniej mikroelementów takich jak wapno, żelazo czy potas. Owoce ,można jeść „na świeżo”, nadają się również na przetwory, ciasta czy nalewki.
Świdośliwy poza okresem owocowania mogą służyć jako drzewa/krzewy ozdobne szczególnie w kwietniu i maju kiedy pokrywają się pięknym licznym białym kwiatem. Jesienią liście przebarwiają się na czerwony lub fioletowy kolor.
Nazwa łacińska |
Amelanchier canadensis |
Nazwa polska |
Świdośliwa kanadyjska |
Rodzina |
Różowate |
Pochodzenie |
Ameryka Północna |
Pokrój |
Luźny, jako małe drzewo lub duży krzew |
Kwitnienie |
IV/V liczny biały kwiat |
Owocowanie |
Od II poł.VI do VIII |
Owoc |
Różowo-granatowy owoc od 1 do 1,5 cm średnicy |
Stanowisko |
Słoneczne, półcień, nie wymaga kwaśnej gleby |
Zapylacz |
Samopylna |
Odp. na Mrozy |
Bardzo duża praktycznie nie wymarza |
Rozmnażanie |
Z nasion, odrostów, szczepek |